Sunday 2 September 2012

Resepi Rendang Ayam

Hey, we are still in the month of Syawal. So, there are still time to celebrate Eid Al-Fitr. I want to share my mother's recipe (Malay). This recipe didn't have exact measurement. You need to assume the amount and trust your cooking skills.


RENDANG AYAM (Resepi daripada mama)

Bahan A :
Cili kering (yg telah direndam dalam air panas)
Cili padi
Lengkuas
Serai
Daun kunyit
Bawang besar / bawang merah
Bawang putih

Ayam
Kerisik
Santan
Gula Melaka/Perang (optional)
Air Asam
Gula dan Garam secukup rasa

Bahan A


1. Blend bahan A sampai lumat.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan A.
3. Masukkan ayam (yg dipotong kecil dan telah dibersihkan).
4. Masak atas API MEDIUM. Cth : dalam skala 0-6, guna api 4/5 alternately
5. Masukkan juga santan, kerisik, dan gula melaka/perang. kacau sekali sekala supaya tidak melekat dan tidak hangit.
6. Masak hingga kuah susut dari volume asal.
7. Bila kuah dah 95% kering, perlahankan api. Perisakan dgn garam, gula dan air asam.


before
after





No comments:

Post a Comment

Web Analytics