About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Friday, 24 October 2014

Kepoh : Aku dan Anjing

Malaysia tak reda lagi dengan isu program “I want to touch a dog”. Aku hari2 dok perhati je status2 dan gambar di Facebook yang orang galak dok share sana sini. Ada yang setuju ada yang tak setuju, tak kurang juga yang atas pagar. Daripada apa yang aku faham, tujuan program tu adalah nak hilangkan prejudice orang melayu islam terhadap anjing. Sambil menyelam minum air, program tu educate juga la cara2 nak samak or sertu. Apa yang aku nak cerita ni adalah pengalaman dan pendapat aku sendiri.
Tanggapan orang melayu islam terhadap anjing kat Malaysia pada aku wujud hanya kat Malaysia. Kita memang kalau jumpa anjing kat Malaysia selalunya anjing liar dan gila tak lupa juga anjing besar yang orang bela yang kita selalu dengar menyalak kuat gila kat kawasan perumahan. Aku sendiri ada tanggapan yang sama lebih2 lagi bila aku tiga kali kena kejar anjing gila masa dalam perjalanan ke sekolah rendah. Bila ingat balik peristiwa ni rasa kelakar la pulak tapi perasaan masa tu memang cuak habis. Aku dan kawan2 yang juga jiran aku akan sama jalan kaki setiap pagi ke sekolah agama. Tiba-tiba je kitorang perasan ada 2 ekor anjing dengan muka garang berlari ke arah kitorang. Masa tu memang angkat kain sekolah dan pecut lari. Daripada apa yang kawan aku cerita, anjing liar ni wujud sebab orang buang anjing yang dibela bila diorang dah malas nak jaga. Memandangkan Malaysia tak ada specific rules pasal haiwan peliharaan macam anjing ni, benda2 macam ni payah nak dielak.
Masa aku mula2 sampai Jerman dulu pun aku still ada tanggapan yang sama. Lagi2 bila tahu yang memang orang kat sini ramai yang ada anjing peliharaan. So, setiap kali bertembung dengan orang yang bawa anjing dia berjalan, aku sama ada akan beralih ke jalan lain atau mengelak jauh2. Lagi parah bila anjing tu dilepaskan tak bertali lepas tu jenis yang suka nak bau2 orang. Kalau terkena macam ni, memang aku melompat ketakutan malah kadang2 siap menjerit sekali. Bila benda macam ni terjadi selalunya ada 2 outcome - owner anjing tu akan minta maaf or jenis yang scumbag ni pergi gelakkan aku. Aku ambil masa nak dekat setahun lebih untuk sedar yang anjing sebenarnya bukan macam apa yang aku alami kat sini. So sekarang ni aku boleh jalan sebelah anjing dengan tenang tapi masih menjaga jarak aku. Alhamdulillah aku dah buang prejudice aku terhadap anjing, dah tak benci dah macam dulu.
Ada la dua tiga kes aku kena lakukan samak, selalunya bila ada anjing yang keringkan badan dalam train bila hujan turun. Just to be on safe side, aku samak je seluar aku, takut2 air tu ada terpercik ke aku. Ada sekali aku kena menyamak pula masa aku duduk di Munich. Masa tu dapur kena share ramai2, pastu aku relaks je pergi korek2 sinki sebab tak nak bagi air bertakung. Pastu baru aku perasan yang aku ada terpegang daging khinzir.
Seperti yang semua orang islam dah tahu, anjing tu najis berat a.k.a mughallazah. Tapi tak ada pulak ajaran islam yang kata kita kena membenci dan menghina anjing. Aku rasa aku tak perlu ulang cerita kisah pelacur dan anjing. Semua orang dah sedia maklum pasal tu. Islam ajar kita untuk hormat dan sayang semua ciptaan Allah termasuklah binatang. Tapi tak bermaksud kita boleh pegang atau belai anjing sesuka hati kita lagi2 kalau anjing tu comel. Anjing tu dah diklasifikasikan sebagai najis dan kita sebagai umat islam yang sangat menggalakkan kebersihan, kita tak boleh sesuka hati nak pindah najis ke badan kita. Lagi2 bila kita diwajibkan solat 5 kali sehari. Nak tukar pampers baby pun geli2 padahal tu najis sederhana/mutawasitah, tapi kita pulak senyum2 sambil dok peluk najis mughallazah. Aku tahu juga yang pendapat mazhab lain berkenaan anjing sebagai najis. Bab tu aku tak berani nak ulas sebab aku tak cukup sangat ilmu pasal mazhab syafie apatah lagi mazhab2 lain.
Pada aku nak hilangkan rasa takut kat anjing ni tak payah pegang pun boleh buat. Aku salah satu living proof. Mungkin nak rasa experience aku dengan anjing di sini kat Malaysia agak payah sebab kita jarang nampak orang bawa anjing berjalan. Tambah lagi sikap toleransi dalam diri warga Malaysia yang non-muslim ni buat diorang faham situasi orang islam dan tak bawa anjing peliharaan diorang jalan-jalan. Tapi boleh je nak lakon semula situasi macam yang aku alami. Instead of pegang anjing tu, dalam program tu boleh je educate orang dengan tatatertib bila berdepan dengan anjing peliharaan lagi2 guide dog yang orang buta perlukan. Pastu Malaysia patut ada pet animal law (Animal Welfare law) yang menghalang orang buang anjing sesuka hati untuk elak lebih banyak anjing terbiar dan anjing gila membiak. Bukan untuk anjing je, kucing sekali. Kita sibuk bersihkan anjing2 jalanan tapi masalah tu takkan selesai bila kita tak punca masalah dia dari awal. Prevent before finding Solution.
Kat Malaysia sekarang hanya ada Animal Cruelty Act. Aku rasa dengan tambahan Animal Welfare Act boleh selesaikan masalah anjing liar ni. Dan Jerman ada undang2 yang sangat cantik which is why kenapa aku tak pernah jumpa stray dok kat sini. Disebabkan aku tengah boring sekarang ni, maka aku rajin la nak explain secara ringkas beberapa Germany’s Animal Welfare Act
·         People keeping, caring or having to care for an animal are not allowed to limit the animal’s opportunity for species-specific movement in a way that the animal suffers from pain, diseases or injuries.
·         A dog should not stay alone without being walked for more than five hours. A dog being kept indoors needs proper exercise and should be taken out for walks several times a day.
·         People are not allowed to chain up the dog within the apartment or keep it locked in a separate room.
·         If a dog is at risk, police get with the official veterinarian and they both get the dog out of its miserable condition. Violations of the law might result in a prison sentence of up to three years or a fine of up to €25,000.
·         Dog owners must keep their dogs on a leash while walking them on public streets in housing areas. In all other areas, dogs must be automatically put on a leash when other people approach. Violators may be punished with fines up to €5,000.
·         Dog’s dirt in public places must be pick up and dispose properly.
·         Dog owners need to make sure that their pets don’t bark and whine during quiet hours: 1 to 3 p.m. and 10 p.m. to 6 a.m. Outside these hours, dog owners must ensure that dog noises do not last longer than 10 consecutive minutes (or more than 30 minutes cumulatively per day). If necessary, dog owners must, to ensure that a dog does not disturb neighbors, keep dogs inside if they cannot control the dog’s barking.
·         If pets are not following local pet care laws, pet owners can get fined.
Tu je la yang aku nak luahkan. Tak penting pun.
Web Analytics