About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Monday, 18 January 2016

Phnom Penh, Cambodia - Part 2

Sambungan dari Part 1

Selepas sarapan, kitorang check-in di Hotel Zing yang berdekatan dengan Central Market Phnom Penh. Dari hotel ni nak ke Central Market boleh jalan kaki lima minit je. Hotel ni okay sangat tapi sayang kawasan sekeliling dia agak kotor.

 choeung ek killing field phnom penh cambodia

Lepas check-in hostel, kitorang bergerak ke Choeung Ek Killing Field. Bayaran masuk adalah USD 6. Tempat ni agak seram sebenarnya walaupun kitorang melawat masa matahari tegak atas kepala. Kawasan ni senyap semacam. Padang ni merupakan tapak penyeksaan dan pembunuhan beramai-ramai regime Khmer Rouge. Segala tulang2 mangsa Khmer Rouge ni dikumpulkan di dalam satu binaan tugu yang mula2 kitorang nampak masa sampai kat tempat ni. aku tak masuk la dalam tugu tu sebab malas nak buka kasut tapi kawanku Iqa kata bau colok kuat. Even kadang ad lagi serpihan baju2 dekat tanah bila korang jalan2 dekat kawasan ni. Bila kitorang baca sejarah setiap tempat dan pokok yang ada kat tempat ni, memang tak boleh bayang betapa dasyatnya seksaan yang mangsa2 ni terpaksa lalui.

Tuol sleng genocide museum phnom penh cambodia

Kemudian kitorang bergerak ke Tuol Sleng Genocide Museum. Masuk museum ni untuk ahli pendidikan i.e Pelajar, pensyarah, researcher adalah free, jadi bawa la student card korang. Museum ni ada kaitan dengan Killing field. Dari yang aku faham, penyeksaan Khmer Rouge ni ada dua fasa.. fasa pertama penyeksaan adalah kat bangunan bekas sekolah di Tuol Sleng ni. Fasa terakhir yang memang muktamad end result dia mati adalah bila mangsa2 ni dibawa ke Killing Field. Gambar tak dibenarkan ambil kat museum ni, jadi ada satu je gambar yang aku sempat curi2 ambil.

the gulai halal restaurant phnom penh cambodia malaysian food cuisine

Sepanjang di Phnom Penh, kami makan tengahari dan makan malam di restoren halal, The Gulai, restoren ni menyediakan masakan Malaysia yang mana untuk makan tengahari kitorang pilih untuk makan All-You-Can-Eat-Buffet. Kenyang oi! Untuk makan malam, kitorang makan Ala carte. Harga berpatutan dan makanan pun sedap.

Tips!

  • Choeung Ek Killing Field - USD 6 bersama Audio guide
  • Tuol Sleng Genocide Museum - USD 3, percuma untuk student (perlu ada student card sebagai bukti)





bersambung ke part 3 pula...
Web Analytics