About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Monday, 11 January 2016

Phnom Penh, Cambodia - Part 1

Dari Siem Reap ke Phnom Penh, kami menaiki Sleeping Bus/Coach. Nama bas tu memang kena sungguh sebab bas merupakan bas tengah malam dan menggunakan konsep katil berbanding kerusi biasa. Perjalanan kami bermula dari jam 10 malam dan tiba di Phnom Penh pada jam 4.30 pagi. Jimat hotel semalam. Aku lupa dah berapa harga dia tapi service dia okay la. Attendant dia bagi wet towel dan mineral water dan dekat setiap katil ada bantal dan selimut. Malah tandas dalam bas tu pun elok je. Katil pula ada dua jenis, bawah atau atas, berdua atau single. Slack satu je la, tengah2 malam dalam perjalanan tu, driver tu tutup aircond la pulak. mat saleh sebelah aku dah selamat buka baju.

sleeping bus coach siem reap to phnom penh cambodia midnight bus coach bed

Guide kitorang bawa ke masjid lewat juga la.. Sipi2 je solat subuh tu. Masjid kat Phnom Penh ni besar dan cantik. Aku tak tahu la macam mana keadaan tempat solat lelaki dia, tapi tempat solat perempuan dia berhabuk dan kurang terjaga. Tandas tak berapa nak bersih dan telekung2 wakaf dilonggok-longgok. Alhamdulillah ada juga tempat untuk kitorang solat dengan mudah.

grand big mosque phnom penh cambodia masjid kemboja

Sebelum sarapan di sebuah restoren yang mennyajikan makanan Malaysia (restoren tak buka lagi), kitorang ke dataran lapang berhadapan Royal Palace. Kat dataran tu ada banyak burung merpati. Makanan merpati banyak dijual malah ada yang menawarkan khidmat ambil gambar. Memandangkan aku sendiri ada bawa DSLR, maka khidmat ambil gambar tu tak perlu.

royal palace phnom penh cambodia pigeon feeding

Jualan makanan merpati ni aku sarankan korang tengok dulu harga dia. kitorang mula2 beli dengan seorang makcik ni dengan harga USD 1 sepeket kecil. Lepas beli tu, datang la seorang budak laki yang tawarkan harga USD 1 untuk 5 peket. Sebab kesian dengan adik tu, kitorang beli lagi. Kemudian datang la seorang adik perempuan bertopi biru dengan harga USD 1 untuk 7 peket. kitorang malas dah nak beli sebab dah banyak bagi makanan kat merpati tu tapi adik ni tak putus asa. Dia ikut kitorang macam gula-gula getah melekat kat dinding, sampaikan kitorang dah naik tuktuk pun, dia masih berusaha nak jual kat kitorang makanan merpati.

Tips!

  • Ambil bas tengah malam untuk jimat penginapan hostel/hotel
  • Observe harga untuk beli makanan burung sebelum beli. Boleh dapat semurah USD 1 untuk 7 peket kecil kacang.
  • Dapatkan khidmat Tuktuk sehari. mudah untuk bergerak kesana sini ikut suka hati




panjang sangat nak cerita. aku sambung kat part 2 pula.
Web Analytics