About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Thursday, 9 February 2017

Vietnam Part 3 - Sungai Mekong



Dari Terowong Cu Chi di utara kami bergerak ke selatan menuju ke Sungai Mekong. Pakej sungai Mekong terdiri dari pelbagai aktiviti seperti :


  1. Bee farm & products
  2. Perusahaan kecil penduduk seperti jualan gula-gula kelapa dan buah-buahan
  3. Menaiki sampan tradisional.

"Royal Jelly ni apa, Nad?"

First stop merupakan Bee farm. Disini kami diterangkan tentang kebaikan madu lebah serta produk2 yang dihasilkan dari madu dan royal jelly. Kami turut dihidangkan air madu & limau yang baik untuk melawan batuk dan sakit tekak. Aku tak la terkejut sangat sebab petua ni, boleh kata semua orang Malaysia dah tahu dan amalkan.


Kemudian kami ke kilang perusahaan gula-gula kelapa. Gula-gula yang dihasilkan adalah berbentuk toffee and ada pelbagai warna dan perisa. Iqa yang mula2 berniat nak beli sedikit sebagai buah tangan terus membatalkan niatnya sebab dia nampak ada orang korek hidung. Aku naik geli terbayangkan sambil menulis ni.


Tanpa membuang masa, kami dibawa ke pasar buah yang menjual buah-buahan tempatan. Kami dihidangkan dengan buah-buahan sambil mendengar nyanyian dari mak cik- mak cik yang menyanyi lagu dalam bahasa melayu. They expect us to give them tips for the performance. Kami juga diberi peluang untuk membeli buah-buahan yang diingini. Aku ingat lagi iqa cakap apa waktu ni - "Buah yang dia bagi rasa not in good condition, macam mana orang nak expect buah yang dijual akan elok."


Sampan yang penuh dengan pelancong

Sepanjang jalan ke jeti untuk menaiki sampan, ada banyak kedai yang menjual buah tangan dan buah-buahan. Kebanyakan barang kat situ lebih mahal dari di Ho Chin Minh. Semasa menaiki sampan, setiap orang diberi topi. Dari sini, kami akan menaiki sampan menuju ke bot besar yang akan membawa kami pulang ke tanah besar. Sampan tersebut dikemudi oleh dua warga tempatan. Sama seperti di kedai buah, kami diminta untuk memberi tips kepada mereka. Dalam perjalanan pulang ke tanah besar, air kelapa disediakan untuk setiap penumpang.


Aku agak terkejut berkenaan pemberian tips ni sebab pakej yang dibayar dah termasuk untuk semua aktiviti yang kami buat. Bila aku hulur tips ni buat aku tertanya-tanya sama ada diorang ni tak dapat bayaran sepatutnya ke dari pihak yang urus pakej delta Mekong ni.


Kepada yang nak tengok macam mana tour kami di Sungai Mekong boleh la klik dua video kat bawah ni:







Web Analytics