About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Saturday, 19 September 2015

Renew Passport

Selasa lepas aku pergi renew passport dekat Jalan Duta. Tak ingat aku apa nama bangunan tu, yang pasti bawah Kementerian Dalam Negeri. Tempat tu All-in-one sungguh. Tingkat bawah penuh dengan kaunter2 milik Jabatan Pendaftaran Negara, daripada untuk Kelahiran, Perkahwinan hingga Kematian. Untuk Passport, kena naik ke aras 1. Di pejabat JPN Jalan Duta ni, kalau renew Mykad kena tunggu 3 jam.

Tahukah anda bahawa Malaysia merupakan negara pertama yang menggunakan Biometric Passport.

Overall memang cepat. Aku sampai situ dalam pukul 9.50 am tapi nak cari parking teramat la payah. Diingatkan yang double park tu, tolong la tinggal nombor telefon dekat cermin kereta. Walau sampai nak dekat pukul 10 am, proses pembaharuan passport memang cepat. Dalam 3 minit lepas ambil nombor giliran, aku dipanggil. Kali ni tak perlu bawa gambar sebab dekat setiap kaunter ada Kamera dan flash masing2 dan akan ambil gambar on-the-spot. Borang pun tak payah isi sebab semua dibuat dalam komputer. Lepas 5 minit, dah pun siap proses renew, tinggal nak tunggu untuk bayar je. Passport untuk dewasa RM200 untuk tempoh 5 Tahun. Lepas siap pembayaran, aku diberi resit dan diminta  tunggu sejam sebelum ambil Passport baru.

Nak tunggu sejam pun tak bosan. Dekat dalam bangunan yang sama aras ground floor ada kedai serbaneka, Gloria Jeans Coffee dan Nasi Kandar di food court. Vending Machine yang jual air tin berharga RM1 pun ada kat merata2 tempat. Kira pergi masa lapar memang cun la sebab boleh makan sepanjang tempoh menunggu tu.

Tunggu giliran nak ambil passport ni tricky sikit. Walau ada nombor giliran, pegawai tu tak panggil nombor tu. Sebaliknya dia panggil nama. Jadinya dinasihatkan tunggu dan duduk depan kaunter penyerahan. Nama aku dipanggil selepas 45 minit menunggu. Lepas serahkan resit & IC dan sahkan yang segala maklumat dalam passport baru tu betul, aku dapat passport baru. Nombor passport untuk renew tak sama dengan nombor passport lama. Jadi buat sesiapa yang ada visa dalam passport lama tu, pegawai tu akan gunting dekat bahagian barcode passport lama dan serah balik kepada kita.

Dari pengalaman aku, ni antara tips2 yang aku boleh share untuk renew passport di Jalan Duta.

  • Sediakan Mykad dan Passport lama semasa nak ambil nombor giliran tu.
  • Pastikan Mykad anda adalah yang terbaru i.e Mykad umur 18 atau 25. kalau umur dah 20an, tapi Mykad masih muka darjah 6, anda akan diminta untuk buat Mykad baru dahulu.
  • Ukur tinggi siap2 buat yang masih membesar. Ada skala ketinggian tertampal kat dinding kawasan kaunter passport, pandai2 la cari
  • Pakai pakaian yang sesuai dengan etika pemakaian pejabat kerajaan. Kalau yang tak bertudung better pakai baju berlengan panjang. Kalau tak, korang kena la pakai jacket yang dah tersedia kat setiap kaunter tu. 
  • Pakai pakaian gelap.
  • Datang dengan muka bersih suci dari segala benda2 fake seperti colour contact lens, bulu mata palsu etc. Kalau tak, korang akan diminta untuk buka semua ni on-the-spot dekat kaunter tu juga. Tak payah make-up beria sebab dalam passport tu, muka nampak kelabu juga.
  • Tunggu depan kaunter penyerahan passport 15 minit awal sebab dia takkan panggil nombor giliran, tapi dia akan panggil nama.
Web Analytics