my ice cream tiramisu |
Bahan2
200g krim keju
4 sudu makan gula pasir
2 sudu makan serbuk Nescaffe
biskut Marie (ikut suka)
serbuk koko (hiasan)
Cara2 Membuat
- Bancuh serbuk Nescaffe dgn air panas. sejukkan sebentar ( biar suam).
- Alas loyang dgn baking paper (optional)
- Celupkan biskut Marie satu persatu dlm air kopi dan susun dlm loyang.
- Tekan2 biskut Marie hingga padat untuk dijadikan base kek. ketebalan bergantung kepada kehendak individu
- Pukul krim keju dgn gula hingga sebati. Masukkan aiskrim.
- Pukul sebati. Pastikan adunan aiskrim, krim keju dengan gula tak terlalu cair.
- Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang yg mengandungi biskut tadi.
- Taburkan serbuk koko di atas adunan tadi.
- Akhir sekali masukkan dalam peti ais hingga keras
tips : Pastikan adunan tak cair. Kalau cair, kek tak keras means kek tak jadi
No comments:
Post a Comment