lauk nasi paling sedap kat dunia bila tengah lapar |
Sukatan Air Masak Nasi
Dulu mak aku ajar guna sukatan kat periuk nasi, tapi aku lupa dah sebab family aku style suka nasi lembik sikit dan aku tak, Jadi sekarang aku sukat air guna jari telunjuk LOL, sekarang aku masak nasi ayah aku kata nasi aku keras, Tak de keras la abah.
Ignore paras air masak pulut tu. Gambar recycle amik kat sini |
Kalau nak masak nasi yang special2 guna beras basmati pulak, contoh la masak nasi lemak, nasi tomato atau nasi ayam, sukatan cecair untuk masak nasi tu lain pulak. Menurut kawanku Afiqah, sukatan nasi2 special ni adalah :
1 cawan Beras => 1,5 cawan cecaircecair ni bergantung kepada nasi apa yang nak dimasak la. Kalau nasi lemak guna santan+air, kalau nasi tomato guna tomato puree pulak. Tapi kot malas sangat nak masak nasi tomato style Melayu boleh la tiru style senang teramat macam kat video ni :
Cara Tanak Nasi
Tak payah ajar kot cara masak nasi guna rice cooker. Senang sangat. Kalau tanak nasi atas stove camni pulak :
- Basuh nasi 3 kali. Selawat sikit sambil2 tu.
- Isi air masak ikut sukatan nasi
- Mula2 masak nasi atas api Medium. Jangan tutup periuk tu. Biarkan sampai air mendidih.
- Bila air dah kering, tukar api Low dan tutup periuk. Biarkan dalam 10 Minit.
- Lepas 10 minit, tutup api dan hidang.
Step 2 |
Step 3 : Air mula meruap |
Step 4 : Air dah kering. Masa untuk tutup periuk |
Harap2 yang landing kat post ni nanti, boleh masak nasi dengan cemerlangnya.
p/s : oh damn, aku dah start dengar lagu raya...
No comments:
Post a Comment