Pancake/Crepe!
Untuk crêpe, masak nipis2 atas pan
1¼ cawan tepung gandum
2 teasp. Baking powder
¼ teasp. Garam
3 tblesp. Gula
Butter
1 telur
1 cawan susu (susu biasa je) [2 cawan susu jika buat crêpe]
Buah2an if nak
1. Cmpur dry ingredient skli. Gaul bg sebati.
2. Then tmbh wet ingredient. Masukkan susu secara berperingkat dan kacau sebati
3. Panaskan pan dgn suhu low. Ratakan butter atas pan.
4. Tuang adunan dlm pan, & cpat2 campakkan buah if nk.
5. if bubble kecik da start bubble, flip pancake tu.
6. Biarkan slmt 1 minit n angkat
*Jgn bubuh adunan terlalu byk.. agak2 je
So, enjoy!!!!
p/s : cawan yang digunakan adalah bersaiz 0.2L
susu tu any susu or specific susu?
ReplyDeletetepung tu tepung gandum???