Bahan2 yang digunakan dalam resepi ni basic dan simple je. Memang guna bahan2 wajib dapur orang melayu. Untuk part ayam tu, ganti daging pun boleh. Dan part nak masak ayam tu terpulang dekat korang. Ada 4 cara yang aku selalu guna untuk masak ayam
- Goreng ayam kemudian ketepikan. = ni kalau aku rajin gila la.
- Rebus ayam guna Microwave Steamer. = ni kalau aku nak cepat.
- Bakar ayam dalam Oven = ni kalau paling malas.
- Masak ayam bersama2 dengan kuah
Bahan2:
- Ayam 4-5 ketul
- 1/2 bawang besar dihiris
- 2 ulas bawang putih dihiris
- 2 biji cili padi dihiris
- Rempah 3 sekawan
- 1/2 cawan Pes kari (Serbuk kari + air)
- Kicap
- Garam/Gula
Cara2:
- Panaskan minyak (Api medium low)
- Tumiskan bawang besar, bawang putih, cili padi dan rempah 3 sekawan sampai naik bau.
- Masukkan pes kari dan masak sampai pecah minyak
- Kemudian masukkan kicap sampai warna kuah jadi gelap2 coklat camtu
- Masukkan ayam dah digoreng/rebus/bakar
- Adjust rasa dengan garam dan gula
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment