I edited the picture wrongly! The Rendang appeared red when it should appear brown |
Pulut Kuning ver. tanak
Bahan2
Beras pulut
Serbuk kunyit (If buat pulut untuk kuih tak perlu serbuk kunyit)
Santan
Air
Cara2
- Rendam beras pulut selama 1 ke 2 jam.
- Campur air dan santan ikut nisbah yang disukai.
- Pastikan sukatan campuran santan tadi kurang sikit daripada jumlah sukatan air untuk tanak nasi. Guna sistem jari
- Didihkan campuran air santan dalam periuk dan masukkan serbuk kunyit ikut tahap kekuningan yabg dikehendaki.
- Bila air dah mendidih, buang air rendaman dan masukkan beras pulut.
- Tanak beras pulut macam tanak nasi - bila air dah kering, perlahankan api dan tutup periuk.
- Tutup api bila pulut dah masak.
- ada cara masak yang aku jumpa kat internet guna periuk nasi tapi mama aku kata kalau masak guna periuk nasi nanti dia tendang suis tu awal padahal pulut tak masak lagi. Aku tak berani la nak cuba. Alhamdulillah buat guna cara ni lawa je pulut dia -